Osmanlı Tokadı Bölüm 10/6 - İstanbul Konstantiniyye'de Yaşıyor! --#HayatımınGünlüğü--

Evet, Durumun biz de Farkındayız ve İnanın İstanbul'u biz bile Öldü Sanıyorduk. İskender Sırf İstanbul'u Fatih'ten Ayırmak İçin bu Sefer Anormal Derecede İleri Gidiyor.

Yeni Sezonun İlk Bölümünde Hapisten Kaçan bir İntikamcının Saldırısına Uğradığını Gördüğümüz İstanbul Hanım Meğerse Ölmemiş. Mezar, Mezarlık Her şey birer yalanmış.
İskender İstanbul'u vuran adamın bir  teşkilattan Olduğunu ve Kendisini de onu da Öldüreceğini Bahane Ederek onu Romanya'ya Yollamış. Tabii Soysuzun Derdi başka.
İstanbul Delicesine Sevdiği Fatih'ten Ayrılsın ve Geçtiğimiz bölümde Gördüğümüz Nişanlı Adayı ile birlikte olsun  istiyor.Ama biz Eminiz ki ne İstanbul Fatih'i unutabildi, ne de Yaşadıklarını Kalbinden ve Hafızasından Silebildi. İstanbul Dadısının da Onu Öldü Sanmasından Ötürü Hasta olduğunu öğrendi ve memlekete dönmek istediğini babasına açıkladı. açıklamaz olaydı Adam Ateş Püskürdü. Tabii Kızını Mal gibi Satamamaktan Endişeli Kahpe Bizans!

Şahi Topu Havanları Dökülüyor Konstantiniyye bu Sefer Fetholunuyor!

Şemsettin Hocanın İmarethanedeki Yamağı Ayyar bir Tiyatro Gösterisine Dahil Oluyor ve Yeniçeri Olması Gerek. Tabii bu konuda Başvurulabilecek  Yegane kaynak Doğan ve Şahin.Şemsettin Hoca Fatih'e de Su uyur Düşman Uyumaz sözünün açılımı niteliğinde bir Hikaye Anlatıyor. Osmanlı ve Fatih Sultan Mehmet O zaman ki Konstantiniyye'nin Fethine Çok Yaklaşmış. Fatih Sultan bir Top ve Havanları Üzerinde Çalışıyor.  İsmi "Şahi". Tüm Toplardan Daha Yıkıcı En Etkililerinden Daha Etkili. Yeniçeri Ağası İle çizimleri Tamamlayan Fatih,(Sultan Fatih Karışmasın) Çizimleri Çok emniyetli bir Yerde Korumaları İçin Askerlerini Uyarıyor.Dökümhaneden Topları Yapacak olan Usta Urban'ın Göndereceği Ulak Bekleniyor.bu Sırada da Konstantin Beyi Aleksandros'un bir adamı da Fatih'in Yanına Sızmış Olan Biteni İzliyor. Aleksandros Planını Yapmış. Ulağın Yolu Kesilecek, Bizans Askerleri Yerine Geçip Şahi'nin Çizimlerini ele geçirecek. Plan Uygulamaya Konuyor. Ulak Osmalının Güzergah Karakoluna Çok Yakın bir noktada kıstırılıp vuruluyor.

Bizans Casusları Ulağın Yerine Geçerken Yeniçeri Ağası Gazanfer de Karakola Sızan Diğer Bizans Casusunu Yakalıyor. Deyim Yerinde İse iyice bir benzettikten Sonra Başlarında Doğan ve Şahin'i Nöbetçi Dikiyor. O kadar dayağa Rağmen konuşmayı reddeden Casusu yine Doğan ve Şahin Dize Getiriyor. Casus Herşeyi öttüğünde Şahi'nin Bizans Kahpelerine Kaptırıldığı Anlaşılıyor. Tabii Gazanfer ağa Bu ikiliyi bu Sefer de Çizimleri bulmaları İçin İşe Sürüyor. Usta Atıcı Şahin ve Keskin İz Sürücü Doğan Sayesinde Çizimler Bizanslılara Ulaşamadan Osmanlı Otağına Geri Dönüyor...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


İşte. Osmanlı İmparatorluğu'na Altın Çağlarından birini Yaşatan, İstanbul'u Türk Topraklarının ilk Başkenti yapan Surları o zamanki Deyişle Hak İle Yeksan Eden Şahi Topu Havanları.
Yapımı üç ay süren, çizimlerini Fatih Sultan Mehmet'in önderliğinde Türk mühendislerinin yaptığı topun dökümünü Bizanslıların daha önce sınır dışı ettiği Macar Urban adlı bir dökümcü yapmıştır. Bunun yanında döküm ustası olarak Cenevizli Donar Usta diye birisinden de bahsedilir.Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u almak için döktürdüğü büyük top "şahi" adını taşır. Bu topun namlusu 91.5 cm'dir. 680 kilogram ağırlığındaki güllesinin menzili 1200 metredir. Osmanlı ordusunda daha sonra kullanılan büyük toplara da şahi adı verilmiştir.

1464'te Fatih Sultan Mehmet toplardan kırk iki tanesini Çanakkale Boğazı'nın savunması için Çanakkale Boğazı'na göndermiştir. Yüzyıllarca kullanılmadan kalan toplar 1807 yılında İngiliz donanmasına karşı kullanılmış ve beklenenin aksine kusursuz şekilde çalışan toplar bir İngiliz gemisini vurmuş ve 60 denizciyi etkisiz hale getirmiştir. Bir tanesi İngiltere'de, bir diğeri de İtalya'dadır. Günümüzde Fatih döneminden 6 tane top kalmıştır. Bunların en büyüğü olan ve İstanbul'da, Boğazlar'da kullanılan "şahi" bugün İngiltere'dedir. Diğer toplar ise Harbiye'deki askeri müze bahçesinde olup bunların çapı daha küçüktür.














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tozkoparan İskender 2. Sezon 1. Birleştirilmiş Bölüm ( Bölüm 42 - 43 ) - Kazanan Mavi Ay!..

TRT 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ BAŞLIYOR!!

Tozkoparan İskender 5. Bölüm Özeti

Tozkoparan İskender 2. Sezon 1. Bölüm (27. Bölüm) Özeti

#HayatımınGünlüğü ' nde Yaz - Sana Bir Sır Vereceğim Bölüm 5 - Aşk İçin Ölmeli...