Annesinin Ağzından 15 Soruda "Ayas"

Neden bu Yapımın Üzerine bu kadar Çok Düşüyorsunuz Diye Düşünen Okuyucularımız olabilir. Neden mi?

Çünkü bu Yapım Türkiye'ye Çizgi Film Sektöründe " BİZ DE VARIZ " Dedritti

Çünkü bu Yapım Türk Çocuklarını Sinema Salonlarıyla Tanıştırdı, Sinemayı Onlara Sevdirdi.

Çünkü bu Yapım " Bizim Kültürümüzü , Yaşantımızı , Aile Yapımızı " Yeni Nesile Eğlenceli bir Dİlle Anlattı 

Çünkü bu Yapım Bizden, Karakterleri, Kişilikleri her evde Rastlanabilecek Türden Anne, Baba, Abla, Kardeş..

bu Etmenlerden Yola Çıkarak İlk Lansmanı Yapıldığı Günden Beri Ayas'ı Sıkı bir Şekilde Takip Ediyoruz. Şimdi de Sizlerle Filmin Yapımcısı ve Ayas'ı Sektöre bomba gibi Düşüren Ayşe Şule Bilgiç'in Hürriyet Cumartesi Ekine vermiş Olduğu Röportajı Aynen hiç bir Değişiklik Yapmadan Paylaşıyoruz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Çizgi film ve canlandırma stüdyosu Düşyeri, çocukların çok sevdiği fenomen karakter Pepee’nin ardından bu kez Türkiye’nin ilk çizgi sinema filmi Ayas’la karşımızda. 70 kişilik bir ekibin üç yıllık emeğiyle hazırlanan 6 yaşındaki Ayas’ı yaratıcısı Ayşe Şule Bilgiç anlattı.

Doğum: İlk çocuğumuz Pepee’yle bir nesli büyütüyor olduğumuzu fark edince ikinci bir karakter yaratmaya karar verdik. 2011’de Ayas’ı yaratma çalışmalarına başladık. 

Yaratım süreci: Çocukların algısını doğru etkilemek, duygu ve düşüncelerini yakından anlayabilmek için alanında uzman pedagogların danışmanlığında çalışıldı.

Ekip: Eskişehir ve İstanbul’da 70 kişilik ekibin üç yıllık emeğiyle hazırlandı.

İsim: Ayas, ‘karanlığı aydınlatan ay ışığı’ demek. Ayas’ın proje alt metni, bilgi en büyük güçtür ve karanlığı aydınlatır. İsimle alt metin paralelliği var.

Yaşı: 6

Mesajı: Bilgi en büyük güçtür!

Hedef kitlesi: İlkokul çağındaki çocuklar (6-12)

Hikâye: 6 yaşındaki Ayas’ın akrabalarıyla dolu apartmanını ve İstanbul sokaklarında yaşadığı beş günlük eğlenceli macerasını izliyoruz. Ayas’ın en yakın arkadaşları olan kuzenleri Özgür ve Mustafa, ağabeyi Mehmet, ablası Özlem, annesi Güler ve babası Ahmet ile birlikte yaşadığı apartman dairesinde, şehir hayatını tecrübe etmekle birlikte, sokaklardaki oyun eğlencesini ve unutulan sokak kültürünü de yeni nesillere sevdiriyor.

Neden İstanbul?
 Projeleri tasarlarken karakterlerle mekânları beraber düşlüyoruz. Ayas’ı bir apartman çocuğu yapmak istemiştim çünkü hiçbir çizgi filmde apartmanda yaşayan bir çocuk yoktu. Oysa toplumumuzdaki çoğu çocuk apartmanda yaşıyor. Apartman işin içine girince bir şehir konumlandırmalıydık, görsel olarak dünyanın göz bebeği olan İstanbul’u kullanma fikri bizi çok heyecanlandırdı ve hiç tereddüt etmeden başladık.

Kıyafet: Ayas, sıradan ve yolda görebileceğiniz her çocuğun üzerinde olabileceği bir tişört ve pantolon giyiyor.

Şarkılar: Daha büyük yaş gruplarını eğlendirme için de şarkılar var. Kareoke oyununu kullanıyor.

Karakteri: Kafası çalışan, soran, sorgulayan, araştıran, merak eden, hata yapan ama aynı hatayı tekrar etmeyen, başını derde sokan ama bundan dersler çıkaran, kendini ifade etme becerisi yüksek bir çocuk.

Yapım tekniği: Bilgisayar destekli 2 boyutlu geleneksel animasyon.

Filmin müzikleri: Kıraç ve Nevzat Yılmaz hazırladı.


Yerli sinema piyasasına etkisi: Türkiye’nin ilk çizgi sinema filmi. Biz, Pepee ile televizyonda çizgi dizi yapılabileceğine dair umut olduk. Arkamızdan çok kişi bu işi daha rahat yaptı. Şimdi aynı şeyi Ayas ile sinemada yapmak istiyoruz. Ayas, Türk çizgi sinema filmi yapılabileceğine ve bunun sürdürülebilir bir iş olacağına dair umut olsun istiyoruz.

TV’de devam edecek
İlk önce dizi film olarak tasarlanan Ayas, yayımlayacak kanal bulunamadığından sinema filmi olarak hazırlandı. Ama bu süreçte eşzamanlı olarak 26 bölüm çizgi film de çekildi. Dolayısıyla Ayas, sinema filminden kısa bir süre sonra televizyonda da çocuklarla buluşmaya devam edecek. Henüz kanalın ismini söyleyemeyen Ayşe Şule Bilgiç, dünyaca ünlü kurumların bile istekte bulunduğunu söylüyor.
Albümü raflarda
Ayas’ın filmdeki yedi şarkıdan oluşan albümü D&R ve kitapçılardaki yerini aldı. Ayrıca hikâye ve aktivite kitapları serisi de çıktı. İlerde talep olursa bebek, oyuncak, dergi, eğitim grubu ürünlerinin de çıkarılması bekleniyor.
HABERİN GAZETE METNİ >>>>>>> http://www.hurriyet.com.tr/cumartesi/25185907.asp










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tozkoparan İskender 2. Sezon 1. Birleştirilmiş Bölüm ( Bölüm 42 - 43 ) - Kazanan Mavi Ay!..

Kocamın Ailesi Bölüm 3 - Umudun Eli...

Eyvah Ramazan Bey Bölüm 1 - Tanrı Misafiri...

Osmanlı Tokadı Bölüm 5/1-Fatih Sultan Mehmet Komedisi

Aramızda Kalsın Bölüm 3 - Hararetli Emanet ----#HayatımınGünlüğü----