Balkan Ninnisi Bölüm 11 - Geçmişle Büyük Hesaplaşma...

 Geçmişle Büyük Hesaplaşma

Umut kırılan yerinden yeniden yeşeren daldır. Ertan ve Jovanka bu kırılan dalı büyük bir fidana çevirmek için yola çıkıyor...

  • Geçtiğimiz bölümlerde Tahir ailesinin başına gelen ve belki de en büyük problemlerden biri çok saygıdeğer Tontiş dedemiz Zübeyir dedemizin Cami arazisinde yaşadıkları ve bu yaşadıklarından ötürü Darko ile burun buruna gelmesiydi. bu bölüm bu olaylara Süleyman ve Tahir ailesinin geri kalanı da dahil olacak, koskoca Zübeyir dede mahpus damlarına düşecek, torunu, ailesi ve gelini onu kurtarmak için seferber olacaktı. 
  • geçtiğimiz bölümün sonunda cami arazisini basan ve camiden geriye kalan son duvarı da yıkmak için adam getiren Darko Zübeyir dedenin ısrarlı ve inatçı tavrıyla karşılaştı. dede buradan ancak ölüm çıkar diyor, Darko çıkması için ısrar ediyor. ancak bu noktadan sonra iki tarafın da bir yere varamayacağı ayan olunca Darko balyozlarla adamları sokuyor cami duvarının yıkıntısına! 
  • Tam bu balyozlu saldırı esnasında olayı haber alan ve ortama dalış yapan bizimkiler herifleri durdurmak için evvel tatlı dil kullanmayı denedi. ancak Darko tatlı dilden anlayan bir tip değil. arazi benim çıkın buradan der durur! 5 dakika evvel tek dedeyle uğraşırken 5 dakika sonra tüm Tahir ailesi, yancıları ve halı saha holiganlarından oluşan bir grupla karşı karşıya kalan adam en sonunda kendini bir sokak kavgasının içinde buldu! 
  • bu kavgayı ayıran ve eni konu ayırabilecek tek güç olan Makedon Türk Polisi ortama dalış yaptı ve bu savaşa bir son verdi. Darko ayrı Süleyman ayrı telden çalıyor, olan biteni polisler bile anlamıyor. en sonunda herkes bir güzel soluğu karakolda aldı. ilk etapta herkes kendini bir içeride bulsa da asıl sorunu Zübeyir dede yaşayacak, Ertan dedesini kurtarmak için var gücüyle çalışmalara başlayacaktı. 
  • kavgadan içeri alınan tayfadan kısa bir süre sonra buruk bir sevinç geldi. herkes salıverilecekti, ancak bir eksikle! o eksik tabi ki de Zübeyir dede idi ve dede Darko'nun çeteyi o kışkırttı şikayeti üzerine tamamıyla alıkondu. ancak Ertan bu işin peşini bırakmaya niyetli değil. Jovanka ile birlikte ulaştıkları bilgi ve belgeler hem camiyi, hem de dedeyi kurtarabilecekti. ama nasıl?! 
  • bilgiye ulaşma konusunda sürekli bir sorunla karşılaşan ve üç ileri 2 geri şeklinde ilerleyen çiftimiz, dedenin ve caminin öyküsünü anlatmak için yeni bir yol buldu. bu yol üzücü bir olaydan ortaya çıkmıştı ancak sonu güzel bitecek gibiydi. bu konu da altın çocuk Ertan'ın ellerinden öperdi. 
  • Pavel uzun zamandır ortalıkta görünmüyordu, bu bölüm yeni bir hain planla ortaya çıktı! çocukların radyo istasyonunu  kaçak yayın yapıyor diye devlete ihbar eden Pavel domuzu çocukların tüm yayın avadanlıklarına el koydurup malları kendi tarafına çekmişti. aslına bakarsanız ihbar falan yoktu. yani hepsi kendi tezgahıydı ve güzel işlemiş bir plandı. 
  • Luran ve Mustafa durumu güç bela Ertan'a açıklayınca ilk etapta bütün ekibin yüzü düştü. ancak altın çocuk yine dahiyane bir fikirle öne çıktı! Zübeyir dedenin hayat hikayesi ve cami ile olan anıları film yapılacak, bu projenin başını da Ertan çekecekti. ancak bu proje için gerekli olan önemli bilgi ve belgeler oldukça farklı ve ilginç bir yerden gelecek, Ertan ailesini, Jovanka da kendisini sorgulamaya başlayacaktı.
  • bilgi ve belge toplamak için ilk olarak karakola giden Ertan, dedeye çamaşır getirme bahanesiyle nezarethaneye sızmayı başardı. önce detaylı bir aramadan geçen altın çocuk sonra dedesiyle hasbihal ederken hem de caminin geçmişi hakkında bilgi almak istedi. ancak Zübeyir dede bu kez ser verip sır vermedi. çünkü cami için verdiği savaşın derin izlerini vücudunda taşıyordu ve bunu onun bilmesini istemiyordu. ta ki Ertan'ın ona giyinmesinde yardım ederken gördüğü üzücü duruma kadar!
  • Ertan dedesine giyinmesinde yardım ederken sırtındaki derin yara izlerini ve yaşanmışlıkları gördü. durumdan haberdar olmadığı için oldukça üzülen Ertan'ın dışarı çıktığında suratı kireç gibiydi. durumu anlamaya çalışan Jovanka ise olan biteni ve gördüklerini Ertan'dan dinledi. bu durumun aslı çocukların camii ile ilgili buldukları belgelerde ortaya çıkacak, hem Darko'nun, hem de caminin geçmişi ortaya çıkacaktı.
  • belge araştırmasında başladıkları yere, yani Türk Çarşısı'na dönen Bonnie ve Clyde çarşı ahalisinin ağzından laf alamayınca elleri boş kucakları boş kaldı. ancak bu noktada imdatlarına Balkan Türkü  bir gazeteci yetişti ve onları gerçek bilgi ve belgeye ulaştıracaklarını söyledi. bu noktada çiftimiz biraz ihtiyatlı davrandı. zira Darko her yere adam salmış olabilirdi. 
  • bu korku ve tedirginlikle adamın ofisine giden ikili gerçekten de aradıkları bilgi ve belgeye, hatta çok daha fazlasına ulaştı! fotoğraflar, evraklar, hatıralar! hepsini orada incelemeye koyulan ekibimizin eline büyük bir hazine geçmişti. zaten adam da Zübeyir'i tanıyor ve sevip sayıyordu. bu da Ertan'a dedesini kodesten çıkarmak için büyük bir fırsat veriyordu. 
  • canımız çiftimiz bunlarla boğuşurken Darko da boş durmuyor ve Süleyman'ı sıkıştırıyor! geçmişin ve çektiği ızdırabın intikamıyla yanıp tutuşan Darko Süleyman'dan ya kaçırdıkları kız olan Fatma'yı ona teslim etmesini, ya da Üsküp'te düzenlenecek Türk gecesinde herkesin içinde yaşadıklarını bir bir itiraf etmesini salık verdi. ancak Süleyman'da bunların ikisini de yapacak göz yok! 
  • bu andan sonra gözler Türk gecesinin yapılacağı alana çevrildi. Darko gizliden sotaya yatıp bizimkileri izlemeye başladı. ancak bilmediği bir şey vardı ki, Ertan, Luran ve Mustafa belgesel filmi bitirip geceye yetiştirmeyi başarmış ve Makedon Türk Polislerini de yanlarında götürmüşlerdi! gecede tüm Balkan Türklerinin bir araya toplandığı anda filmi oynatıp camiyi herkese anlatmayı başaran ekip takdir ve beğeni toplamayı da ihmal etmemişti.
  • tüm bu yaşananlar Tahir ailesi konağının anı defterine buruk anılar olarak kaydolmuş, Zübeyir dede de bu mahpusluktan kurtulup hanesinin başına aile sofrasına dönmüştü. şimdi sıra Ertan ve Jovanka'nın ailelerinin kirli geçmişlerini öğrenip onları karşılarına almalarında. görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler... 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tozkoparan İskender 2. Sezon 1. Birleştirilmiş Bölüm ( Bölüm 42 - 43 ) - Kazanan Mavi Ay!..

Kocamın Ailesi Bölüm 3 - Umudun Eli...

Tozkoparan İskender 1. Birleştirilmiş Bölüm ( 6-7. Bölüm) Özeti

Eyvah Ramazan Bey Bölüm 1 - Tanrı Misafiri...

Osmanlı Tokadı Bölüm 5/1-Fatih Sultan Mehmet Komedisi